Cite this article as:

Макаров Н. О., Глинская Е. В., Верховский . А., Абалымов А. А. Biological Properties of Bacteria – Assiociants Schizaphis graminum Rondani, 1852. Izvestiya of Saratov University. Chemistry. Biology. Ecology, 2015, vol. 15, iss. 4, pp. 49-52. DOI: https://doi.org/10.18500/1816-9775-2015-15-4-49-52


This is an open access article distributed under the terms of Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC-BY 4.0).
Heading: 
UDC: 
579.26
Language: 
Russian

Biological Properties of Bacteria – Assiociants Schizaphis graminum Rondani, 1852

Abstract

The biological features of associative microorganisms Schizaphis graminum in the Saratov Region were studied. 3 species of bacteria from genera Bacillus were isolated. 100% of the species are able to use glucose and xylose; 66,7% – saccharose and mannitol. Alkaline pH is preferred 100% of the isolates. Bacillus clausii, B. oleronius and B. soli have nitrogenase activity and are able to utilize nitrate

References

1. Blackman R. L., Eastop V. F. Aphids on the World’s Herbaceous Plants and Shrubs. St. Louis : Daya Publishing House, 2006. 1439 p.

2. Favret C., Miller G. L., Nafría Nieto, Trans F. Catalog of the aphid genera described from the New World // Soc. Amer. 2008. Vol. 133. P. 363–412.

3. Nault L. R. Arthropod Transmission of Plant Viruses : A New Synthesis // Annals of the Entomological Society of America. 1997. Vol. 90, № 5. P. 521–528.

4. Harada H., Oyaizu H. Plant Pathogenic Bacteria : Genomics and Molecular Biology // J. Gen. Appl. Microbiol. 1997. Vol. 21. P. 142–160.

5. Baumann P., Moranl N. A. The prokaryotes. N.Y. : Springer, 2000. 526 p.

6. Верховский Р. А., Глинская Е. В., Абалымов А. А. Ассоциативные микроорганизмы яблонной тли (Aphis pomi DeGeer, 1773), паразитирующей на дре- весных растениях правобережной зоны Саратовской области // Энтомологические и паразитологические исследования в Поволжье. 2015. Вып. 12. С. 114–116.

7. Абалымов А. А., Глинская Е. В., Верховский Р. А. Ас- социативные микроорганизмы яблонной тли (Aphis pomi DeGeer, 1773), паразитирующей на древесных растениях левобережной зоны Саратовской обла- сти // Энтомологические и паразитологические исследования в Поволжье. 2015. Вып. 12. С. 111–113.

8. Глинская Е. В., Аникин В. В., Верховский Р. А., Абалымов А. А. Биологические свойства бактерий – ассоциантов яблонной тли (Aphis Pomi DeGeer, 1773) // Изв. Сарат. ун-та. Нов. сер. Сер. Химия. Био- логия. Экология. 2015. Т. 15, вып. 3. С. 48–52.

9. Меджидов М. М. Справочник по микробиологическим питательным средам М. : Медицина, 2003. 208 с.

10. Беклемишев В. Н. Биоценологические основы срав- нительной паразитологии. М.: Наука, 1970. 502 с.

11. Bergey’s Manual of Systematic Bacteriology. N.Y. : Springer, 2001. Vol. 3. 1450 p.

12. Медведев С. С. Физиология растений. СПб. : СПбГУ, 2004. 336 с.

13. Dinant S., Bonnemain J. L., Girousse C., Kehr J. Phloem sap intricacy and interplay with aphid feeding // Comptes Rendus Biologies. 2010. Vol. 333. P. 504–515.

Short text (in English): 
Full text (in Russian):