Cite this article as:

Chernova R. K., Varygina O. V., Strelkova К. V. Electrostatic and Hydrophobic Interactions in the System: Synthetic Food Dye Е133 – Cetylpyridinium Chloride – H2O. Izvestiya of Saratov University. Chemistry. Biology. Ecology, 2016, vol. 16, iss. 4, pp. 382-388. DOI: https://doi.org/10.18500/1816-9775-2016-16-4-382-388


This is an open access article distributed under the terms of Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC-BY 4.0).
Heading: 
UDC: 
543. 25
Language: 
Russian

Electrostatic and Hydrophobic Interactions in the System: Synthetic Food Dye Е133 – Cetylpyridinium Chloride – H2O

Abstract

Investigated the conditions of formation and solubilization ion associate synthetic food dye «brilliant blue» (Е133) ions with cetylpyridinium chloride (TSPKH). The composition of the associate, the solubility in water and micelles TSPKH. The importance of such interactions in the photometric, potentiometric and other methods of determination of synthetic food dyes.

References

1. Macdougall D. B. Color in Food. Cambridge : Elsevier Science, 2002. 392 p.

2. Смирнов Е. В. Пищевые красители. Справочник. СПб. : Профессия, 2009. 352 с.

3. Сарафанова Л. А. Пищевые добавки : энциклопедия. 2-е изд., испр. и доп. СПб. : ГИОРД, 2004. 808 с.

4. Титова Н. Д. Пищевые добавки как алиментарные аллергены // Иммунопатология, аллергология, инфектология. 2008. № 2. С. 41‒46.

5. Гигиенические требования по применению пищевых добавок. СанПиН 2.3.2.1293-03. М. : Минздрав России, 2003. 230 с.

6. Шестопалова Н. Б. Системы НПАВ – Н2О – ЭЛЕКТРОЛИТЫ в мицеллярной экстракции и фотоме- трическом определении синтетических пищевых красителей : дис. … канд. хим. наук. Саратов, 2014. 152 с.

7. Саввин С. Б., Чернова Р. К., Штыков С. Н. Поверхностно-активные вещества. М. : Наука, 1991. 251 с.

8. Кулапина Е. Г., Чернова Р. К., Кулапин А. И. Потенциометрические сенсоры для определения синтетических поверхностно-активных веществ. Саратов : Изд-во Сарат. ун-та, 2008. 179 c.

9. Альбота Л. А. Влияние поверхностно-активных ве- ществ на 1-(2-пиридилазо)-2-нафтол // ЖАХ. 1985. Т. 40. С. 978‒984.

10. Чернова Р. К., Козлова М. Л., Доронин С. Ю., Бурми- строва А. А. Растворимость некоторых органических реагентов и их аналитических форм в мицеллярных растворах ПАВ. Значение для анализа // Сборник науч. трудов. Вып. 8. Саратов : Изд-во СВИБХБ, 2007. С. 75‒79.

11. Ривс Р. Л., Харкавей Ш. А. Мицеллообразование, солюбилизация и микроэмульсии. М. : Мир, 1980. 654 с.

12. Амелин В. Г., Чернова Р. К. Фотометрическое определение тантала в присутствии ниобия // Журн. аналит. химии. 1983. Т. 38, № 8. С. 1446‒1450.

13. Кленин В. И., Щеголев С. Ю., Лаврушин В. И. Характеристические функции светорассеяния дисперсных систем. Саратов : Изд-во Сарат. ун-та, 1977. 176 с.

Short text (in English): 
Full text (in Russian):