Cite this article as:
Третьяков А. В., Амелин В. Г., Подколзин И. В., Абраменкова О. И., Соловьев А. И. ПРИМЕНЕНИЕ МАСС-СПЕКТРОМЕТРИИ С ИНДУКТИВНО СВЯЗАННОЙ ПЛАЗМОЙ ДЛЯ ИДЕНТИФИКАЦИИ ГЕОГРАФИЧЕСКОГО ПРОИСХОЖДЕНИЯ И ФАЛЬСИФИКАЦИИ ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТОВ РАСТИТЕЛЬНОГО ПРОИСХОЖДЕНИЯ. Izvestiya of Saratov University. Chemistry. Biology. Ecology, 2012, vol. 12, iss. 3, pp. 50-55. DOI: https://doi.org/10.18500/1816-9775-2012-12-3-50-55
This is an open access article distributed under the terms of Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC-BY 4.0).
Heading:
UDC:
543.544
Language:
Russian
ПРИМЕНЕНИЕ МАСС-СПЕКТРОМЕТРИИ С ИНДУКТИВНО СВЯЗАННОЙ ПЛАЗМОЙ ДЛЯ ИДЕНТИФИКАЦИИ ГЕОГРАФИЧЕСКОГО ПРОИСХОЖДЕНИЯ И ФАЛЬСИФИКАЦИИ ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТОВ РАСТИТЕЛЬНОГО ПРОИСХОЖДЕНИЯ
Abstract
В основу географической идентификации пищевых продуктов
растительного происхождения положена техника «отпечатков
пальцев» – многоэлементный сравнительный анализ с исполь-
зованием масс-спектрометрии с индуктивно связанной плазмой.
Выбраны элементы-маркеры географического происхождения
для различных видов продукции (сахар, чай, кофе, масла, соки,
вина).
Key words:
References
1. Coetzee P. P., Steffens F. E., Eiselen R. J., Augustyn O. P.,
Balkaen L., Vanhaecke F. Multi-element analysis of South
African wines by ISP-MS and their classifi cation according
to geographical origin // J. Agric. Food Chem. 2005.
Vol. 53, № 13. Р. 5060.
2. Coetzee P. P., Augustyn O. P. Classifi cation of South
African wines accoding to geographical origin using
multi-element chemical analysis // Wynboer. A Technical
for Wine Producers. 2006. № 1. Р. 1.
3. Almeida M. R., Vasconcelos T. S. Multi-element composition
of wines and their precursors including provenance
soil and their potentialities as fi ngerprints of wine
origin // J. Agric. Food Chem. 2003. Vol. 51, № 16.
Р. 4788.
4. Greenough J. D., Mallory-Greenough L. M., Fryer B. J.
Geology and wine 9: regional trace element fi ngerprinting
of Canadian wines // Geoscience Canada. 2005. Vol. 32,
№ 3. Р. 129.
5. Moreda-Pizeiro A., Fisher A., Yill S.J. The classifi cation of
tea according to region of origin using pattern recognition
techniques and trace metal data // J. Food Composition
Anal. 2003. Vol. 16. P. 195.
6. Ogrinc N., Koir I. J., Spangenberg J. E., Kidric J. The
application of NMR and MS methods for detection of
adulteration of wine, fruit juices, and olive oil // Anal.
Bioanal. Chem. 2003. Vol. 376. P. 424.