вина

Determination of Caffeine and Some Food Additives Wines, Energy and Soft Drinks

The method of capillary electrophoresis to determine the content of caffeine and food additives: ascorbic (E300), sorbic (E200), benzoic (E210) acids; sweeteners – saccharin sodium (E954), acesulfame potassium (E 950) in wines, energy drinks and tea. The comparative characteristic of the caffeine content, and the aforementioned food additives in beverages. A comparison with the corresponding regulations. It is shown that the concentration of benzoic acid in beverages above the maximum allowable concentration in beverages Flesh and MONETO.

ПРИМЕНЕНИЕ МАСС-СПЕКТРОМЕТРИИ С ИНДУКТИВНО СВЯЗАННОЙ ПЛАЗМОЙ ДЛЯ ИДЕНТИФИКАЦИИ ГЕОГРАФИЧЕСКОГО ПРОИСХОЖДЕНИЯ И ФАЛЬСИФИКАЦИИ ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТОВ РАСТИТЕЛЬНОГО ПРОИСХОЖДЕНИЯ

В основу географической идентификации пищевых продуктов
растительного происхождения положена техника «отпечатков
пальцев» – многоэлементный сравнительный анализ с исполь-
зованием масс-спектрометрии с индуктивно связанной плазмой.
Выбраны элементы-маркеры географического происхождения
для различных видов продукции (сахар, чай, кофе, масла, соки,
вина).